Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen streeft naar een SAMENleving die met dementie kan omgaan zodat elke MENS die met dementie te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt.
Als partner van de Vlaamse overheid verbetert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de kwaliteit van leven, wonen en zorg van personen met dementie.
Er wordt maximaal ingezet op het creëren van een realistische beeldvorming. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen verbindt en versterkt personen actief in de zorgsector. Ze ontwikkelen en delen onze expertise via vorming, intervisie, coaching en advies. We beïnvloeden het beleid in functie van goede dementiezorg.
We houden voortdurend een vinger aan de pols en zijn innovatief.
De Vlaamse Ouderenraad is het advies- en inspraakorgaan van ouderen bij de Vlaamse regering. De vzw is een overlegplatform van diverse organisaties van en voor ouderen. We streven naar een sterk ouderenbeleid in Vlaanderen, over alle beleidsdomeinen heen.
Vanuit de signalen en ervaringen van ouderen geeft de Vlaamse Ouderenraad beleidsadviezen, zetten ze sensibiliseringsacties op, informeren wzeouderen over wat hen aanbelangt en ondersteunen we onderzoek rond ouderen. Tegelijk versterken ze de inspraak van ouderen in hun gemeente door lokale ouderenraden ondersteuning te bieden.
Maak kennis met Neos vzw, dé bruisende vereniging voor ondernemende senioren. Op pensioen, en klaar om je nieuwverworven vrije tijd in te vullen met nieuwe uitdagingen, boeiende uitstappen en gezelligheid? Dan ben je bij Neos aan het juiste adres! Neos vzw is een levend netwerk van 227 lokale zelfstandige clubs, vol ondernemende senioren die vanuit een veilige, warme en open verbinding de ruimte krijgen om zichzelf en elkaar te ontplooien. Dat doen we ondertussen met meer dan 36.000 leden, verspreid over heel Vlaanderen.
i-mens is een onafhankelijke zorgorganisatie. We zijn er voor iedereen, in elke fase van het leven. Van voor de geboorte tot aan de laatste levensfase. We brengen alle zorg aan huis zodat jij je eigen leven in handen kan blijven houden.
Zorgnet-Icuro vzw is de koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en social profit voorzieningen uit de woonzorg. Ruim 775 erkende zorgorganisaties zijn lid van Zorgnet-Icuro, samen stellen ze bijna 140.000 personeelsleden te werk. Onze zorgvoorzieningen willen kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke zorgbieden.
Zorgnet-Icuro is een netwerk dat een actieve rol speelt in het uitwisselen van kennis, ideeën en goede praktijken in de zorg. We ontwikkelen visies over de manier waarop we onze gezondheidszorg willen organiseren en over hoe we in de toekomst de bevolking op een duurzame manier kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare zorg kunnen bieden.
Als erkende werkgeversfederatie geven we de vele sociale ondernemers in de zorg een stem en zijn we een belangrijke gesprekspartner van de Vlaamse en federale overheid. Zorgnet-Icuro vertegenwoordigt zijn leden-voorzieningen in het sociaal overleg, zowel op Vlaams als op federaal niveau.
Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk is een sector- en werkgeversfederatie die al 30 jaar de belangen verdedigt van de Vlaamse zorgondernemers die actief zijn binnen ouderenzorg.
Vlaams: We zijn een Vlaamse sectorfederatie, wat gezien de bevoegdheden die de Vlaamse overheid heeft over ouderenzorg een logische evidente is.
Onafhankelijk: We blijven een onafhankelijke sectorfederatie, wat wil zeggen dat we ons niet verbinden aan een politieke partij of religieuze strekking en open staan voor alle zorgspelers in Vlaanderen.
Zorgnetwerk: Wij doorbreken silo’s in de zorg en verbinden thuiszorg, ouderenzorg, eerstelijnszorg en andere zorgorganisaties. Door samenwerking en transparantie overbruggen we verschillen en versterken we besluitvorming. Voor de uitdagingen in de (ouderen)zorg streven we naar gedragen oplossingen die echt het verschil maken.
Ondernemerschap: Als sectorfederatie zijn we ervan overtuigd dat aan de vooravond van de vergrijzing de zorgsector meer als ondernemer moet leren denken. We pleiten voor meer ondernemerschap om onze zorg ook in de toekomst kwalitatief hoogstaand, toegankelijk én betaalbaar te houden.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is belangenbehartiger, kennisdeler en netwerkbouwer van en voor de lokale besturen.
CGG Prisma vzw Is een belangrijke actor in de ambulante behandeling en ondersteuning van personen met een psychische kwetsbaarheid binnen de GGZ-regio Noord West-Vlaanderen.
Woonzorgcentrum van het Jaar is het Gentse WZC Het Heiveld, dat naar eigen zeggen een ‘klein dorp met 180 bewoners waar iedereen thuiszorg krijgt’ is. Die filosofie is voelbaar in de praktijk. De gangen zijn er straten, en de cafétaria is een dorpscafé, inclusief jukebox en biljarttafel. Want wie afzakt naar dit dorp, reist naar de jaren ’50. Een weldoordachte strategie, de gemiddelde bewoner is er immers 85 jaar. Het woonzorgcentrum zet dus in op herkenbaarheid, maar ook op ‘groene zorg’. Zo worden de bewoners aangemoedigd bij te dragen aan de moestuin en mee te helpen in de keuken.
Ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen terecht in woonzorgcentrum Het Heiveld. Het ligt dichtbij het centrum van Sint-Amandsberg. Op Campus Het Heiveld bevinden zich naast het woonzorgcentrum ook de assistentiewoningen Wibier en lokaal dienstencentrum Wibier (een ontmoetingsplaats waar senioren terecht kunnen voor activiteiten en dienstverlening).
De jeugd van vroeger is de toekomst van weleer! Samen met Bataknar zetten we tien dagen lang de knarren (+65) in het zonnetje op de Gentse Feesten.
Dat zonnetje laten we op Mag het wat Luider een heel jaar schijnen!
In het Meaning Research in Late Life Lab , geleid door Prof. Dr. Jessie Dezutter, wordt diepgaand onderzoek gedaan naar ertoe doen op oudere leeftijd. Op oudere leeftijd worden mensen geconfronteerd met verlieservaringen, zoals bijvoorbeeld afscheid nemen van zinvol werk, belangrijke anderen, een thuis om voor te zorgen, enzoverder. Voor sommigen werkt dit beangstigend, mensen hebben bang om veel bronnen van ‘ertoe doen’ te verliezen. Daarom willen we graag onderzoeken wat het voor oudere mensen betekent om ertoe te doen , of er niet toe te doen, en hoe zij dat ervaren. Zodat we hopelijk in de toekomst deze inzichten mee kunnen nemen om beter te zorgen voor het welzijn van oudere mensen in onze samenleving.
Ben jij gepassioneerd door zorg en welzijn?
Dan is de ICARE Zorgolympiade jouw kans om je vaardigheden en kennis te laten zien. In deze wedstrijd combineer je theorie en praktijk om de zorg van de toekomst vorm te geven.
Werk uitdagende problemen uit en laat zo zien dat jij klaar bent om te excelleren in de zorgsector. Of je nu talent hebt voor gezondheidszorg, maatschappelijke ondersteuning of opvoeding en begeleiding, deze olympiade daagt je uit om je grenzen te verleggen.
Cera, samen investeren in welvaart en welzijn
Met meer dan 400.000 enthousiaste vennoten zijn we de strafste en warmste coöperatie van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter: in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal.
Samen hebben we ’t goed voor elkaar.