Een referentiepersoon dementie is een professionele hulpverlener in de zorgsector die zich engageert om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen.
Wil je de mens achter de persoon met dementie centraal stellen en respecteren? Zie je jezelf in jouw organisatie wel het aanspreekpunt worden voor vragen van je collega’s over de begeleiding van personen met dementie? Heb je zin om samen met je directie en je collega’s ideeën uit te werken zodat je organisatie een (nog betere) zorg kan bieden aan personen met dementie? Voel je je geroepen om de behoeften van personen met dementie in het werkveld te verdedigen? Dan ben jij misschien wel de geknipte persoon om referentiepersoon dementie te worden!
Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie. Referentiepersonen nemen vakinhoudelijk mentorschap rond dementie op zich:
De opleiding is opengesteld voor diverse actoren: woonzorgcentra, diensten voor gezinszorg, ziekenfondsen en andere thuiszorgorganisaties. Binnen de sector van de woonzorgcentra wordt de functie erkend en onder bepaalde voorwaarden gefinancierd:
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming.
Info over de referentiepersoon dementie vind je op pagina’s 157-162.
Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, belicht de cruciale rol van de referentiepersoon dementie. Deze rol draait om een totaalpakket en multidisciplinaire aanpak. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedere zorgverlener, van huisarts tot raadgevend arts, zijn of haar plaats inneemt in het zorgproces. Kijk mee.
Muziek werkt als een wondermiddel voor mensen met dementie. Neem deel aan 'De kracht van muziek’ op 27 maart van 19u30 tot 20u30. Lees verder voor meer info!
MhwL interviewde Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) over referentiepersonen: het zijn bakens.
Dat blijkt uit een recente studie van KU Leuven dat werd voorgesteld door onderzoekster Laura Dewitte. En dat is goed nieuws: want de achteruitgang van de cognitieve functies spelen niét de grootste rol in betekenisvol zijn, wél sociale relaties.
De voorleesweek is op 16 november van start gegaan. In het kader van het Cera-project 'Samen Lezen' vertelt leesbuddy Willy Boonen in Het Belang van Limburg over zijn ervaring als voorlezer in woonzorgcentrum Het Perrehof in het Limburgse Peer.
Jurn Verschraegen is directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en lid van onze adviesraad. Trots op wat hij doet voor de zorg in België - en terecht. Net als ons is hij op zoek naar positieve verhalen. Lees mee wat zijn visie is in zijn blog!
Wordt jouw organisatie ambassadeur persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie?
MhwL interviewde Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) over referentiepersonen. Het zijn ambassadeurs die de nodige ruimte moeten krijgen.
De tweede aflevering rond psychische ondersteuning bij ouderen. We ontdekken dankzij krachtige getuigenissen dat er geen leeftijd staat om te worden wie je altijd al wou zijn. En hoe dat het helpt om uit eenzaamheid te stappen.
🎥 Guido De Padt (70) gewezen burgemeester van Geraardsbergen, kondigde eind 2023 aan dat hij de actieve politiek verliet na een diagnose van de ziekte van Alzheimer. Voor hem kwam het nieuws als een mokerslag – "als een betonblok dat op me viel". De vraag hoe hij moest omgaan met dementie, liet hem niet los. Maar Guido geeft zich niet zomaar gewonnen. Met de steun van zijn vele sociale contacten zoekt hij naar manieren om de ziekte het hoofd te bieden. Een ontroerend eerlijk verhaal van veerkracht en moed. 💪 We brengen zijn verhaal de komende weken in beeld met Mag het wat Luider. Aflevering 1: Het betonblok van de diagnose. Dank aan Guido om zijn verhaal te willen delen om lotgenoten te helpen!
“Ik moet dit van me afschrijven”, dacht ik in de auto op de terugweg naar huis. Het was al bijna 19 uur. Mijn werkdag was wat uitgelopen. Dat kwam natuurlijk omdat ik croque monsieurs had gebakken als avondmaal voor de bewoners van onze beschermde leefgroep, maar ook omdat de deur langswaar ik naar buiten zou gaan, strategisch werd geblokkeerd door een dame die naar huis móest en zou gaan. De Roze Bril van Leen!
"Hoe recht je de rug?"
🎥 Guido De Padt (70) gewezen burgemeester van Geraardsbergen en voormalig minister, kondigde eind 2023 aan dat hij de actieve politiek verliet na een diagnose van de ziekte van Alzheimer. Guido wil het thema bespreekbaar maken en er aandacht voor vragen. Een ontroerend verhaal over veerkracht en hoop in tijden van dementie. Een reeks filmpjes over hoop en rauwe realiteit. Kijk mee naar aflevering 2.
"Maar geen bestemming" nodigt uit om anders naar ouderdom te kijken. In plaats van verlies en nutteloosheid, legt deze bundel de focus op de kracht van verbeelding, levenswijsheid en herinnering. Een initiatief dat cultuur en poëzie in woonzorgcentra wil verankeren als bron van verbinding, zingeving en mentale gezondheid.
Een prachtige internationale erkenning voor het hartverwarmende VRT1-programma 'Restaurant Misverstand', dat afgelopen nacht in New York de prestigieuze International Emmy Award in de wacht sleepte.
Gisteren ging Vlaams Minister van Welzijn, armoedebestrijding, cultuur en gelijke kansen Caroline Gennez samen met Zorg- en welzijnsambassadeur Candice De Windt, Johan Staes van Vlozo, Peter Degadt en een heel team van Dag van de zorg op bezoek bij den Bogaet in Grimbergen. Ze werden er hartelijk ontvangen door bewoonster Annie en directrice Sophia Deryckere. Op zoek naar nieuwe topambassadeurs van de zorg. Kijk mee naar onze reportage of ze die vonden!
Beste hardwerkende overbelast huisarts,
Je kent dat gevoel wel: een lastige dag, een lastige patiënt en een lastige collega, genoeg shit om je witte schort over de haag te gooien… En dan komt er plots zo’n lichtpuntje. Zoiets kleins waarvan je denkt: amai, ’t is nog oal nie no de wuppe! Een Nieuwjaarsjaarboodschap van Dr. Joke Pauwelyn Projectleider DRA (Dementie Referentiearts)
In deze derde aflevering legt Guido uit hoe de juiste keuzes in activiteiten en voeding belangrijk zijn om alzheimer te vertragen. Zijn advies als ervaringsdeskundige. 🎥 Guido De Padt (70) gewezen burgemeester van Geraardsbergen en voormalig minister, kondigde eind 2023 aan dat hij de actieve politiek verliet na een diagnose van de ziekte van Alzheimer. Kijk mee naar deze nieuwe aflevering waarin Guido het thema bespreekbaar maakt en zo meer begrip creëert voor mensen met dementie.
Regelmatig merken ouders als eersten jongdementie op bij hun kinderen, zij vinden vanaf nu antwoorden samen met anderen die ermee worden geconfronteerd: "Door meer te weten over frontotemporale dementie, kan ik het gedrag van m'n zoon beter begrijpen."
1 op 5 mensen ontwikkelt ooit dementie. Cera lanceert vandaag, bij de start van de wereldwijde Brain Awareness Week, de campagne ‘Onvergetelijk voor elkaar’. Samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen worden vooroordelen, misvattingen en onwetendheid over dementie doorbroken. Lees meer!
In een korte reeks rond psychische ondersteuning bij ouderen ontdekken we dankzij krachtige getuigenissen dat er geen leeftijd staat om te worden wie je altijd al wou zijn. En hoe dat het helpt om uit eenzaamheid te stappen.