
Reeks intieme filmpjes met de moedige getuigenis van Guido door Mag het wat Luider
🎥 Guido De Padt (70) 💙 gewezen burgemeester van Geraardsbergen, kondigde eind 2023 aan dat hij de actieve politiek verliet na een diagnose van de ziekte van Alzheimer. Voor hem kwam het nieuws als een mokerslag – "als een betonblok dat op me viel". De vraag hoe hij moest omgaan met dementie, liet hem niet los. Maar Guido geeft zich niet zomaar gewonnen. Met de steun van zijn vele sociale contacten zoekt hij naar manieren om de ziekte het hoofd te bieden. Een ontroerend eerlijk verhaal van veerkracht en moed. 💪 We brengen zijn verhaal de komende weken in beeld met Mag het wat Luider. Aflevering 1: Het betonblok van de diagnose. Dank aan Guido om zijn verhaal te willen delen om lotgenoten te helpen!
Vandaag kwamen in Lier bijna 150 personen bijeen op het zeer interessante symposium ‘Werken aan een dementievriendelijke gemeente’, georganiseerd door de Expertisecentra Dementie, Alzheimer Liga Vlaanderen, Vlaamse Ouderenraad en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De getuigenis van Guido was de opener van het symposium. We vroegen aan Jurn Verschraegen het voorwoord te schrijven van onze reeks filmpjes met Guido over het leven met alzheimer. We zorgen binnenkort ook nog voor een filmverslag over het symposium zelf!
"Het leven kan onverwachte wendingen nemen. Voor Guido De Padt, de geliefde voormalige burgemeester van Geraardsbergen en ervaren politicus, kwam die wending in oktober 2023. Na een indrukwekkende loopbaan – waarin hij niet alleen zijn stad bestuurde, maar ook als minister van Binnenlandse Zaken het land diende – kreeg hij een diagnose die alles veranderde: de ziekte van Alzheimer.
Het nieuws kwam hard aan. ‘Een betonblok’, noemde hij het zelf. Voor een man wiens dagen ooit draaiden om scherpe debatten, complexe dossiers en het leiden van vergaderingen, was het een bijzonder pijnlijke realiteit. Hij merkte hoe hij steeds vaker moeite had om woorden te vinden, hoe namen hem ontglipten tenzij hij ze opschreef, en hoe zijn energie sneller opraakte dan vroeger. En toch, ergens tussen de schok en het verdriet, vond hij ook een soort bevrijding. Eindelijk had hij een antwoord op de vraag waarom alles zo moeizaam ging.
Maar Guido is niet iemand die bij de pakken neerzit. In plaats van zich te verstoppen, koos hij ervoor zijn verhaal openlijk te delen – zoals tijdens het symposium ‘Werken aan een dementievriendelijke beweging’, georganiseerd door de Expertisecentra Dementie, Alzheimer Liga Vlaanderen, Vlaamse Ouderenraad en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Met een mengeling van kwetsbaarheid en vastberadenheid vertelde hij er hoe hij, ondanks alles, zijn leven opnieuw vormgeeft.
Dagelijks gaat hij (snel)wandelen, duikt hij het zwembad in of geniet hij van een ontspannende sauna. Hij leest nog steeds alle kranten, gaat ping pongen of aan gym doen in sportcentrum "de Veldmuis" en heeft zijn eetgewoonten aangepast – minder alcohol, meer antioxidanten. Maar het belangrijkste? Hij omringt zich bewust met mensen. Familie, vrienden, ouderen die een luisterend oor nodig hebben. Hij zet zich in voor projecten die van België een plek maken waar mensen met dementie zich begrepen en gewaardeerd voelen. Wat vooral raakt, is zijn eerlijkheid. Hij praat niet alleen over de mooie momenten, maar ook over de dagen waarop de ziekte zwaar weegt. Toch blijft zijn boodschap hoopvol: ‘Door samen te erkennen wat er speelt, kunnen we als samenleving sterker worden.’
Mag Het Wat Luider brengt zijn verhaal de komende weken in een reeks intieme filmpjes, waarin hij vertelt hoe hij, stap voor stap, leert omgaan met zijn nieuwe realiteit. Zijn moed is aanstekelijk. Zijn verhaal een wake-up call. Want dementie raakt niet alleen de persoon met dementie, maar iedereen om hem heen. En net daarom is zijn strijd zo belangrijk – niet voor zichzelf, maar voor alle anderen die hetzelfde doormaken.
Zijn diagnose mag dan een ‘betonblok’ zijn geweest, Guido bewijst dat je zelfs onder dat gewicht nog steeds vooruit kunt gaan. Met vallen en opstaan, maar altijd met het hart op de juiste plaats en dat is goed nieuws."
Jurn Verschraegen
#SamenSterker #DementieInclusief #HoofdEnHart

Guido De Padt
Guido De Padt startte zijn carrière als advocaat. Sinds 1983 was hij schepen in Geraardsbergen en stopte zijn juristenbaan om jarenlang de geliefde burgervader van Stad Geraardsbergen te worden. In december 2008 werd Guido De Padt minister van Binnenlandse Zaken in de Regering-Van Rompuy, waarbij hij Patrick Dewael opvolgde.
In oktober 2023 werd bij Guido helaas de ziekte van Alzheimer vastgesteld waardoor hij onmiddellijk zijn ambt als burgemeester neerlegde. Hij zet zich sindsdien wel volop in voor ouderen en personen met dementie & de ziekte van Alzheimer.
Hij wil mee het thema bespreekbaar maken en een gezicht geven.

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen streeft naar een SAMENleving die met dementie kan omgaan zodat elke MENS die met dementie te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt.
Als partner van de Vlaamse overheid verbetert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de kwaliteit van leven, wonen en zorg van personen met dementie.
Er wordt maximaal ingezet op het creëren van een realistische beeldvorming. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen verbindt en versterkt personen actief in de zorgsector. Ze ontwikkelen en delen onze expertise via vorming, intervisie, coaching en advies. We beïnvloeden het beleid in functie van goede dementiezorg.
We houden voortdurend een vinger aan de pols en zijn innovatief.