logo

dark/light
Mag het wat luider? Samen Lezen in Peer - Mag het wat luider?

'Samen Lezen'

De voorleesweek is op 16 november van start gegaan. In het kader van het Cera-project 'Samen Lezen' vertelt leesbuddy Willy Boonen in Het Belang van Limburg over zijn ervaring als voorlezer in woonzorgcentrum Het Perrehof in het Limburgse Peer.

Het Lezerscollectief, een vzw die inzet op de maatschappelijke functie van lezen als verbindend middel, verzorgde Willy's driedaagse opleiding tot leesbegeleider. Daarnaast kreeg hij specifieke training van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, gezien zijn focus op het werken met mensen met dementie.

Als voorleesbuddy gebruikt Willy teksten uit de digitale bibliotheek van Het Lezerscollectief om herinneringen en verhalen bij de bewoners op te roepen. Het gaat verder dan voorlezen alleen - de nadruk ligt op het creëren van verbinding en het delen van persoonlijke verhalen.

De aanpak blijkt zeer succesvol: bewoners reageren steeds enthousiast op deze 'Samen Leesmomenten' waarbij ze niet alleen kunnen luisteren, maar vooral ook zelf gehoord worden. Samen lezen en voorleesbuddy zijn: daar kan Mag het wat Luider alleen maar een megafoon op zetten. 

Meer info bij www.lezerscollectief.be


© NorGal-stock.adobe.com
Volg ons
Jurn Verschraegen

Jurn Verschraegen

Jurn Verschraegen staat aan het roer van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, een door de Vlaamse overheid erkende partnerorganisatie. Zijn passie voor ouderenzorg ontstond al vroeg - als kind was hij gefascineerd door de verhalen en leefwereld van oudere mensen. Deze interesse vormde de rode draad doorheen zijn hele carrière. Als thuisverpleegkundige kreeg hij een diep inzicht in de impact van dementie op families. Later verrijkte hij zijn expertise verder in leidinggevende functies, zowel in een algemeen ziekenhuis als in twee gespecialiseerde woonzorgcentra voor mensen met dementie. In deze rollen heeft hij een blijvende stempel gedrukt op de ontwikkeling van kwaliteitsvolle dementiezorg. Jurns expertise wordt breed erkend - hij is een veelgevraagd spreker op symposia en (co-)auteur van talrijke publicaties over dementie. Als visionair pionier staat hij aan de wieg van verschillende baanbrekende initiatieven in Vlaanderen: de opleiding tot referentiepersoon dementie, psycho-educatie voor mantelzorgers, en de specialisatieopleiding tot Dementie Referentie Arts. Daarnaast deelt hij zijn kennis als gastdocent aan verschillende hogescholen en is hij actief als bestuurder in diverse organisaties binnen het dementienetwerk. Wat Jurn bijzonder maakt, is zijn hands-on aanpak. "Je kunt alleen echt verschil maken door te luisteren naar de mensen met dementie en hun mantelzorgers," benadrukt hij. "Vanuit een ivoren toren werken heeft geen zin - je moet betrokken blijven en zorg op maat kunnen bieden." Deze filosofie brengt hij ook in praktijk: zo ondernam hij twee bijzondere wandeltochten met jonge mensen met dementie - één door Nepal en één in de Italiaanse Alpen - ervaringen die hij als onvergetelijk beschrijft. Als fervent pleitbezorger voor een genuanceerde kijk op dementie, werd zijn toewijding in 2019 officieel erkend. Op 11 juli van dat jaar ontving hij het prestigieuze Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn waardevolle bijdragen aan de sector en samenleving.