logo

dark/light
Mag het wat luider? Kies je eigen co-piloot dankzij de zorgvolmacht. - Mag het wat luider?

Kies je eigen co-piloot dankzij de zorgvolmacht.

Grammofoon Marc Van de Walle blogt regelmatig over hoe je jouw zaken kan regelen op oudere leeftijd.

We leven steeds langer. Dat is natuurlijk fantastisch, maar er schuilen hier en daar addertjes onder het gras. De Zorgvolmacht maakt het mogelijk dat we mee aan het stuur blijven en bepalen welke richting ons leven uitgaat als het moeilijker wordt. Of het nu tijdelijk is of permanent, iemand die je vertrouwt kan je belangen behartigen.

© fizkes-stock.adobe.com

Wat er gebeurt met het beheer van onze zaken, wie betaalt er de rekeningen, wie beheert het geld of het huis als we dat zelf niet kunnen wegens ziekte bijvoorbeeld? Als je tijdig kiest en zelf beslist dan duid je zelf aan wie dat zal doen. Als je onbekwaam wordt zonder zorgvolmacht, zal de vrederechter een bewindvoerder aanwijzen. Dit kan familie zijn, maar vaak is het een advocaat die aangewezen wordt om de zaken te beheren.

Bij een zorgvolmacht stel je zélf iemand aan om je zaken te beheren op het moment dat je dat zelf niet meer kan, of op het moment dat je beslist dat je liever hebt dat die persoon je zaken verder beheert. Dat kan een familielid zijn, een kennis, kortom iemand die je vertrouwt. Dit kunnen meerdere personen zijn, bijvoorbeeld als je wenst dat er controle op mekaar uitgeoefend wordt. 

Je kan dit steeds herroepen, dus je zet jezelf niet vast.

Twee voorbeelden :

  • ⁃ Je voelt dat je begint te vergeten en dat je niet meer 100 % op jezelf kan rekenen, dan kan je de zorgvolmachthouder vragen om je te helpen bij je financiële zaken.
  • ⁃ Je krijgt een beroerte. De dokter schrijft een verslag en op basis daarvan kan de persoon die zorgvolmacht gekregen heeft direct optreden, al je zaken verder beheren. Hij of zij kan je rekeningen betalen, je beleggingen beheren, als er stormschade is aan je woning de verzekeringen inschakelen. Als je hersteld bent van die beroerte, kan je terug de zaken zelf doen als je dat wil.

Wanneer laat je best een zorgvolmacht opmaken? Daar staat geen regel op, maar in feite is het eenvoudig: hoe vroeger, hoe beter, omdat het leven vaak onverwachte wendingen neemt die je niet kan voorzien.

Hoe doe je dit? Best via de notaris. Omdat de notaris de zorgvolmacht op jouw maat kan maken, misschien heb je bepaalde wensen naar je zorg toe. Stel: je houdt en geniet van bloemen, dan kan je laten opnemen in jouw zorgvolmacht dat er elke week verse bloemen op je kamer moeten staan. Het is niet kosteloos; omdat dit een notariële akte is, maar het is wel de moeite waard. Je mag rekenen op een eenmalige kost van ongeveer 500 euro.

Je kan het echter ook zelf opmaken, essentieel is dat de zorgvolmacht geregistreerd wordt.  De zorgvolmacht is dus vooral een bescherming voor jezelf, denk erover na en doe dit liever vroeg dan te laat.

Binnenkort plaatsen we ook nog een getuigenis over de zorgvolmacht online.

Volg ons
Marc Van de Walle

Marc Van de Walle

Marc Van de Walle studeerde rechten aan de universiteit Gent. Hij heeft een rijkgevulde carrière van meer dan 40 jaar in de banksector.
Marc zit in tal van verenigingen als bestuurslid en is ook ere-voorzitter van een voetbalclub en heel actief als voorzitter van Unizo Zottegem.
Dat Marc graag mensen om zich heen geeft is geen geheim - liefst combineert hij dit met zijn zangtalent. Samen met Jan heeft toert hij ook rond met een repertoire uit de jaren 50 en 60 in woonzorgcentra onder de naam Semper Amici.  Naast af en toe eens zingen met ons zal Marc ook bloggen over zorgvolmachten en successieplanning.