logo

dark/light
Mag het wat luider? Over generaties....Bestraffing op school - Mag het wat luider?
06 February 2025

Over generaties....Bestraffing op school

Luc & de school van het leven

© MHWL

Een verhaal van afglijdende gestrengheid.

Lang geleden, we spreken over eind de jaren ’50, begin de golden sixties, kenden wij onze groeischeuten in het lager onderwijs.  Jongens en meisjes nog apart en óók school op zaterdagvoormiddag.  Braaf in de klas natuurlijk.  Aandachtig de lessen volgend, zeker wel !  Tot een vlieg voorbij zoemde en het veel belangrijker leek deze te bestrijden met een welgemikt rekker-schot.  Of de porseleinen inktpot in het midden van de twee-zits-schoolbank leeg bleek en bij uitname op de grond viel.  Het zijn maar kleine voorbeelden van ordeverstoring.


De reactie van leraarszijde was buiten proportie.  Naar voren komen en voor de rest van de les op de blote knieën op een houten optrapje, dat viel nog mee.  Maar voor hetzelfde geld floot een meesterlijk gericht krijtje rakelings langs je oren (héhé, toch maar mooi ontweken) of erger, je kreeg een draai om de oren.  In de turnles kreeg een 11-jarige met iets te weinig inzet en discipline een saflet uitgedeeld, waardoor hij 14 dagen … niet kon meeturnen. 

Met hangende pootjes naar huis, hopend op troostend begrip.  Nou moe, het loon was een mep er boven op, want als de meester dat deed, dan had je het toch wel verdiend zeker !

Je zou het vandaag als leerkracht of toezichter eens moeten proberen.  Geheid een klacht van een ouder én een gerechtelijke procedure aan je broek.  Dit machtsgedrag kan anno 2025 absoluut niet door de beugel.  

In onze moderne tijd worden onze kinderen gepamperd, verwend, eigenlijk bepalen zij de gezinsagenda’s.  Een heerlijke kindertijd voor velen, en terecht.  Wij kijken niet langer weg van onheus geweld, noch het fysieke, noch het psychische.  Onze ouderlijke aandacht gaat naar een harmonieuze, ervaring-gebaseerde opvoeding, zonder geweld.  

Waar kwam toch die ouderlijke en meesterlijke hardheid midden vorige eeuw vandaan ?  Had het misschien te maken met de mentale nasleep van de 2de wereldoorlog ? Prioriteit voor overleven en heropbouwen, niet voor de zachte en opvoedkundige waarden !? 

Hopen maar voor onze oogappels dat de balans weer niet helemaal omslaat, mocht het ook in onze Europese contreien opnieuw militair gaan rommelen.  Nooit meer wapengekletter alsjeblief !!  We focussen op de positieve ommekeer van de 21ste eeuw: de opvoedkundige mondige strijd die we dagelijks meemaken. De noodzakelijke, immer prikkelende, leerzame generatieclash  …  

Volg ons
Luc Verhulst

Luc Verhulst

Luc Verhulst is een gekende figuur in de wereld van lokale besturen. De kwieke man werd geboren in 1951 – fiere Temsenaar in hart en nieren. De licentiaat “admininistratieve en bestuurswetenschappen” schopte het al snel tot Gemeentesecretaris van Temse. Luc is geliefd als verzoende brugfiguur – hij wordt dan ook af en toe vergeleken met “Zwitserland”.

Hij is actief Lid van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, bevoegd voor behandeling geschillen inzake gemeenteraadsverkiezingen Hij was jarenlang Voorzitter provinciale federatie gemeentesecretarissen Oost-Vlaanderen, waar hij net als in Temse altijd inzette op “meer-waarde” door “samen-werken”.  Vandaag is hij nog steeds voorzitter van de Erecollega’s Algemeen Gemeente- en OCMW directeuren en Adjuncten Oost-Vlaanderen.   Bovendien is hij ad hoc vervangleerkracht van zieke leerkrachten uit het 5de en 6de leerjaar. Omdat Luc niet graag stilzit is hij ook fiere voorzitter van het Biljartverbond van Temse, met als doel het carambole-biljarten doen herontdekken. Een missie waar we hem vol in steunen met onze carambole toernooi voor kwestbare ouderen.