logo

dark/light
Mag het wat luider? “Roepen en op belletjes duwen als vraag naar nabijheid” - Mag het wat luider?

“Roepen en op belletjes duwen als vraag naar nabijheid”

© MHWLAI

“Roepen en op belletjes duwen als vraag naar nabijheid”

Gedrag is taal, durf het ook zo te zien. Het lezen van onderliggende emotionele noden biedt een grote meerwaarde. Zo kan je antwoorden met met afgestemde, liefdevolle nabijheid en luisteren. Tip van de week Ism Meaning Research Late Life Lab & Prof. Dr. Jessie Dezutter. We leren het uit een interviewfragment met een psycholoog uit een WZC.


De psycholoog:
 “Ik ben zo aan het denken, bij personen met dementie zie je dat soms ontstaan. Het vertaalt zich in gedrag dat je ziet ontstaan.

Mensen verliezen hun vermogens en proberen door die nabijheid terug contact te zoeken. Ik weet niet of dat echt existentiële eenzaamheid is. Maar het is toch wel iets - het is de enige manier die ze vaak nog hebben om contact te maken met de wereld met anderen. En ik vind dat je dat daar wel mooi ziet; maar mensen begrijpen dat niet altijd. Ze zeggen dan: ‘Ja die roept; die roept; maar ja, waarom roept die hè? Wat heeft die persoon nodig?’  De vraag is dan: ‘Hoe kunnen we wel betekenisvol nabij zijn. Zonder ja, zoals we gewoon zijn, in gesprek te gaan, want ja, dat lukt niet meer zo goed. Als je dat wel doet onstaan soms conflicten”

 Tine Schellekens (Meaning Research Late Life Lab) 
“Dus eigenlijk zeg je nu dat mensen met verder gaande dementie zich eigenlijk ook eenzamer beginnen voelen. Hun verbale mogelijkheden nemen af en daardoor ook meer zo die nabijheid letterlijk gaan zoeken met hun stem?”

De psycholoog:
"Jawel! Ik denk dat het de kunst is, te zorgen dat ze niet eenzaam worden. Of zich minstens verbonden blijven voelen door op andere manieren contact te maken. Maar soms is dat voor families heel moeilijk om is.  Voor ons ook en wij zijn er op zijn minst een stuk voor opgeleid. Voor familie is het vaak zoeken. Ze worden geconfronteerd met bepaald gedrag en bepaalde verhalen, gaan daar dan in mee of niet. Maar dat is vaak niet aan de orde op die momenten want ze kunnen dat niet plaatsen.

Tip Prof. Dr. Jessie De Zutter: Verbinding is belangrijk voor de zin en betekenis in je leven. Hoe doen we dat als er verbaal minder mogelijk is? Door aanwezig te zijn - met onze volle aandacht; door de persoon aan te spreken bij zijn of haar naam en als het mag, een vriendelijke aanraking toe te voegen. Door na te gaan of er non-verbale communicatiepaden zijn zoals het lichaam als verbindende factor - het haar kammen van de persoon met dementie, zijn of haar handen masseren met handcrème.  Of gebruik muziek als verbindende factor en luister samen naar muziek. (De Mag het wat Luider muziek rubriek samen met Radio MaeVa werd mee om die reden in het leven geroepen!  Lees meer en luister hier naar Radio MaeVa met muziek van toen!

Volg ons