logo

dark/light
Mag het wat luider? Tatjespap met grijze garnalen - Mag het wat luider?
03 November 2024

Tatjespap met grijze garnalen

Tatjespap - 50 jaar geleden - maar onovertroffen!

In een ontroerend gesprek onthult schipper Henri, 84 jaar uit Oostende, zijn diepe genegenheid voor 'tatjespap,' een gastronomische erfenis van zijn moeder. "De smaak van patatten met “geirnaers” smijt me direct terug naar mijn jeugd, naar de haven waar ik opgroeide," zegt hij met een fonkeling in zijn ogen. "Het is niet zomaar een gerecht; het is de zilte bries van de zee, de verse grijze garnalen, en dat perfecte eitje van onze kippen. Het is de smaak van thuis, van warmte en de eenvoudige geneugten van het leven, bijna 100 jaar geleden bereid door de liefdevolle handen van mijn moeder - ze is al 50 jaar gestorven, maar tatjespap zoals zij deed - dat kan niemand!

Tatjespap met grijze garnalen

Het recept

"Tatjespap met grijze garnalen"

  • 600 g zachtkokende aardappelen
  • 100 gr hoeveboter
  • 4 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 240 gr gepelde garnalen (= 750 gr ongepelde garnaal)
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • azijn
  • fleur de sel
  • bieslook

Bereidingswijze: 

  • Smelt de boter in een bodem met een bleke bodem (inox is ideaal). We willen een hazelnootboter maken - dus moeten we de kleir goed zien. Laat de boter gelijdelijk aan smelten en bruinen, hou ze goed in het oog, verbrande boter is niet lekker.
  • Kook de geschilde aardappelen in gezouten water
  • Wrijf ze door een zeef om extra fijne puree te verkrijgen; als je die hebt: gebruik een passe-vite
  • Giet de karnemelk in een kookpot, zet het vuur weer zacht aan en roer er de gezeefde aardapplen onder 
  • Breng op smaakt met peper, zout , nootmuskaat en giet er 80 gr. gebruinde boter bij
  • Hou warm
  • Pocheer de eieren: water met een scheut azijn laten koken.
  • zodra het kookt: vuur verlagen.
  • Breek de eireren elk apart in een kop. Maak een draaibeweging in het water tot er een draaikolk te zien is. laat het ei daar invallen en laat 2 minuten koken.
  • haal ze eruit met een schuimspaan, de dooier moet nog lopend zijn.
  • Serveer de aardappelpuree met het zacht gepocheerd eitje en een handvol verse gepelde garnalen
  • Doe er nog een beetje gebruinde boter er bovenop.
  • Doe de verse bieslook er fijngesneden bovenop
Volg ons