
Onderzoek toont aan dat ouderen vaak meer zin in het leven vinden en levenstevredenheid ervaren dan jongere mensen. Een opsteker! Maar het is niet altijd zo, en daarom wijdt Prof. Dr. Jessie Dezutter (KULeuven) er met haar team een hele reeks onderzoeken aan - daarbij kan je trouwens helpen! Om levensvreugde te kunnen verhogen bij ouderen is het van groot belang de triggers die levensmoeheid die sommige ouderen ervaren beter in kaart te brengen. De komende weken brengen we telkens enkele boeiende insteken met Mag het wat Luider.
Zo kunnen we hen helpen een meer kwaliteitsvol en vreugdevol leven te leiden. We hebben het vaak over van eten worden mensen gelukkig, er komt ook meer en meer onderzoek naar, maar: ‘Het ervaren van zin en betekenis in je leven is net zo belangrijk als water en voedsel’. Dit is een straffe uitspraak, maar zowel Holocaust-overlevende en arts Viktor Frankl als existentieel psychiater Irvin Yalom zijn het hiermee eens. Recent onderzoek lijkt inderdaad aan te tonen dat zin en betekenis ervaren een zeer belangrijke factor is voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Ook op latere leeftijd is het gevoel dat je een betekenisvol leven leidt cruciaal voor je welbevinden. Dit gaat over de ervaring dat je leven een samenhangend geheel vormt, dat je doelen hebt (of hebt bereikt) die je motiveren en dat je het gevoel hebt dat je ertoe doet.
Naarmate we ouder worden, is het niet altijd gemakkelijk om deze zinervaringen vast te houden. De verliezen waarmee we worden geconfronteerd, kunnen ons gevoel van zin en betekenis ondermijnen. We vragen ons af wat het nut en de waarde van ons leven nog zijn, of we voelen ons een last. Het leven kan eentonig, eenzaam en betekenisloos lijken. Een sombere stemming, depressieve gevoelens en gevoelens van levensmoeheid kunnen dan de kop opsteken.
Het team van Prof. Dr. Jessie Dezutter doet diepgaand onderzoek naar zowel die ervaringen van levenszin als van levensmoeheid op hogere leeftijd. De eerdere onderzoeken leverden alvast boeiende resultaten op. We schreven eerder al een artikel met Mag Het wat Luider : https://www.maghetwatluider.be/nl/nieuws/geheugen-speelt-weinig-tot-geen-rol-in-betekenisvol-zijn-toont-recent-onderzoek-sociale-contacten-wel
Reden genoeg om verder aandacht te besteden aan het werk van de onderzoeksgroep! Prof Dezutter: “We proberen zicht te krijgen op het belang van levenszin als je ouder en zorgbehoevend wordt, wat die ervaring van levensmoeheid precies inhoudt, en we zoeken naar hoe de oudere volwassene en zijn hulpverlener of belangrijke ander (partner, kind, vriend) die ervaring van levenszin kan ondersteunen of faciliteren.”
Uit de onderzoeksresultaten blijkt duidelijk dat “zinvol of betekenisvol” zijn een belangrijke rol speelt, dat biedt ons vele aanknopingspunten om ouderen te helpen in hoe ze zich voelen. Met meer onderzoek kunnen we het nog beter in beeld brengen hoe. En daar kan je helpen! Neem deel aan het onderzoek rond levensmoeheid met jouw woonzorgcentrum: mail voor meer info.
Voor deze studie van de KU Leuven en het Meaning Research Late Life Lab o.l.v. Jessie Dezutter worden bewoners van woonzorgcentra gezocht bij wie ze een vragenlijst rond levenstevredenheid en levensmoeheid kunnen afnemen. Aarzel niet en neem deel met jouw woonzorgcentrum. Zo komt er meer inzicht in dit complexe fenomeen. De belasting voor het woonzorgcentrum is minimaal én bewoners hebben deugd aan het gesprek. De gesprekken gebeuren door psychologen i.o. die een speciale bijkomende training kregen. Dubbel gewonnen dus! Een goed gesprek én beter onderzoek.
Contacteer snel Elisa Van Wiele: elisa.vanwiele@kuleuven.be en wees een van de deelnemende woonzorgcentra.
Zodra de onderzoeken zijn afgerond communiceren we uiteraard ook met Mag het wat Luider over de resultaten!

Meaning Research Late Life
In het Meaning Research in Late Life Lab , geleid door Prof. Dr. Jessie Dezutter, wordt diepgaand onderzoek gedaan naar ertoe doen op oudere leeftijd. Op oudere leeftijd worden mensen geconfronteerd met verlieservaringen, zoals bijvoorbeeld afscheid nemen van zinvol werk, belangrijke anderen, een thuis om voor te zorgen, enzoverder. Voor sommigen werkt dit beangstigend, mensen hebben bang om veel bronnen van ‘ertoe doen’ te verliezen. Daarom willen we graag onderzoeken wat het voor oudere mensen betekent om ertoe te doen , of er niet toe te doen, en hoe zij dat ervaren. Zodat we hopelijk in de toekomst deze inzichten mee kunnen nemen om beter te zorgen voor het welzijn van oudere mensen in onze samenleving.