CM Gezondheidsfonds en Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg brengen dementie in beeld
Tijdens het gratis event konden mensen genieten van de film Human Forever, een panelgesprek en standenmarkt. ‘We zijn heel blij dat er zo veel interesse was in het thema’, zegt CM-netwerkcoördinator Koen Van Doninck. ‘Samen met de Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg willen we het thema terug op de kaart zetten en meer bespreekbaar maken. Dat is vanavond gelukt, want zo’n 300 personen kwamen langs.’
‘Omdat het thema bij beiden hoog op de agenda staat, is het heel fijn dat we een sterke samenwerking op poten kunnen zetten’, vertelt Laury Van Loock van de eerstelijnszone. ‘Hierdoor kunnen we de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten naar een hoger niveau tillen.’
Het panelgesprek focuste op de manier waarop mensen met dementie omgaan. ‘Welke aanpassingen kunnen we nog doen? Wat brengt het mee voor de personen met dementie en hun omgeving? Zowel vanuit de thuiszorg, als de woonzorgcentra en ook vanuit de medische hoek werd een beeld geschetst over hun aanpak ten aanzien van personen met dementie en hun naasten. Het panel formuleerde aan het einde een boodschap van ‘hoop’ voor de aanwezigen’, zegt Lies Swerts, Referentiepersoon dementie bij CM.
Op de standenmarkt waren onder andere Alzheimerliga, Wit-Gele Kruis, Ferm en Pallion vertegenwoordigd. Geïnteresseerden konden er meer informatie verkrijgen over de organisaties. ‘Zowel de markt als het panelgesprek gaven extra duiding over dementie en waren een grote meerwaarde voor zorgverleners, mantelzorgers en familie. Hopelijk gaan ze met een nieuwe blik op dementie naar huis’, vertelt Koen Van Doninck.


Luc Van Gorp
Luc Van Gorp is voorzitter van CM. Zijn motor is zorg voor mensen; waardegedreven vanuit een diep respect voor de menselijke kwetsbaarheid.
Om te bouwen aan een samenleving die kwaliteit van leven vooropstelt, zoekt hij manieren om patronen te doorbreken. Hij wil ons anders laten denken, steeds vertrekkend vanuit de mens en de zorg en ondersteuning die die mens zelf wenst, gebaseerd op een gedragen solidariteit. Luc komt zacht gezegd niet onbeslagen op het ijs: hij heeft een zeer rijke carrière in veel gelederen van zorg opgebouwd en wordt gezien als een krachtige stem.
Zijn bachelor in ziekenhuisverpleegkunde stilde de honger niet; hij studeerde ook filosofie, haalde een master in Godgeleerdheid in KU Leuven én Oxford University. Daar legde hij ook nog een aggregaat naast voor het hoger onderwijs. Tijdens zijn studies werkte hij als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. Van 2002 tot 2015 was hij departementshoofd gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Limburg. Daarnaast was hij tussen 2008 en 2015 voorzitter van het Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Sinds 2015 is hij voorzitter van CM.
Klein wist-je-datje: hij kreeg ook een regeringsmedaille voor kamermuziek: notenleer, muziekgeschiedenis en orgel en klarinet zijn hem niet onbekend. Hij kreeg de bovendien de prijs Jan Dekens voor klarinet. Muziek verbindt…. En laat verbinding nu net zijn waar Luc naar zoekt….